Quote of the Day..

Life is full of beauty. Notice it. Notice the bumble bee, the small child, and the smiling faces. Smell the rain, and feel the wind. Live your life to the fullest potential, and fight for your dreams. - Ashley Smith

Thursday, September 29, 2011

Be Strong


Mode: Tetibe rasa sedey pagi ni..

Wednesday, September 28, 2011

Open House 2011

Lepas banyak tahun tak buat open house, tahun ni sempat gak mama buat.. Tapi kecil2an je.. Just jemput adik beradik, pakcik makcik, kawan2 rapat dan jiran2 terdekat.. Alhamdulillah semua berjalan lancar (of course dengan kekurangan sana-sini..) Sori kalau2 ada yang tak terlayan.. Maklumlah, tuan rumah kurang berpengalaman sebab jarang2 skali buat makan-makan ni..

Tq banyak2 untuk yang sudi datang – mama, ayah, mak, ayah, along & fam, tiah & fam, each & apad, talha & amir, dijah, adik, kak ngah & fam, syida & housemates, kak evi & fam, kak noi, roza, aizah & anak2, en aziz & fam, sophia & husband, syam & fam, ita & fam, nubli & anak, abg rosli & fam, mahathir & fam, ustazah siti & fam, pak on & fam, pak irul & fam, cik nab & fam, pok de & fam,pak teh & fam, ida & fam, kak di & fam, ikin & fam, ida & fam, june & fam, bush & fam, hanim & fam, wak nul & fam, suhaimi & anak, adha & fam, pian, abg adam.. Fuh!! Patutlah ada masanye ada yang tak dapat duduk.. Rasa dah sebut semua.. Terima kasih semua sbb sudi hadir.. Ada rezeki tahun depan boley buat lagi, InsyaAllah..

Nota kaki: Pagi Isnin nak ke ofis ternampak iklan nuget tepi jalan, baru perasan nuget yang mama beli untuk jadi menu budak2 ada lg dalam peti & lupe nak goreng, kelam kabut punye pasal :p


Sunday, September 25, 2011

3 Lelaki 4 Perempuan

Minggu lepas masa dalam kereta nak ke GIANT, tetibe Adik kate "Ape kate kalau mama bersalin baby 3 lelaki 4 perempuan.. Baru bess.." Dalam hati macam apsal lak tetibe 3 lelaki 4 perempuan ni.. Tapi ayat tu macam biasa mama dengar je ayat tu..Tetibe dengar Adik nyanyi..

Anak nabi kita
Ada tujuh orang
Tiga laki-laki
Empat perempuan
Kasim Abdullah Ibrahim Fatimah
Zainab Ummi Kalthum Siti Rokiah

Oohh.. Rupenye tiru dari lagu yang Adik baru belajar kat sekolah.. Patut macam biasa dengar je.. :)

Saturday, September 24, 2011

Thursday, September 22, 2011

Adiah Best!!

Hari ni mama dapat adiah best dari Atuk & Nenek.. Adik mule-mule tgk pon tercenggang sekejap dia.. Gelak kuat mama & Kakak tengok reaksi Adik... Btw, THANK YOU banyak2 kt atuk dan nenek untuk adiah yang best tu.. :D

Hadiah Buku

Birthday Kakak tak lama dah.. Mama tak plan ape2 pon.. Kek pon tak terpikir nak beli.. Malam tadi borak2 dengan Kakak..

Mama: Sukan Adik 2hb Oct, Kakak 1hb Oct.. Eh bday Kakak masa hari sukan la..
Kakak: A'ah la..
Mama: Mama tak beli kek ok..? Kalau beli asyik tak abis..
Kakak: Ok je.. Tapi nak adiah..!
Mama: Adiah ape..?
Kakak: Adiah buku citer..

Huhu.. Skema sungguh anak daraku..

Nota kaki: Makcik, pakcik, atuk, nenek yang ada rasa nak belikan hadiah untuk Kakak, bole belikan buku la ye :D (huhuh mak tak malu..) Antara jenis2 buku yang Kakak suke baca dan belum ada untuk rujukan :p





Tuesday, September 20, 2011

Saya Patut Menang Quran Digital Giveaway oleh MIO kerana..

Mama terbaca pasal giveaway ni sebelum balik ofis tadi kat blog Everyday Ice Cube.. Sebab hadiahnye SANGAT LA MENARIK, dari ofis lagi dah pasang niat nak tulis entry untuk join giveaway ni malam ni gak.. Sambil drive dok pikir2, ape la yang mama nak tulis..


So, kenapa mama rasa mama yang patut menang Quran Digital Giveaway oleh MIO ni ?? Sebab Quran Digital ni macam SESUAI SANGAT untuk mama & family.. Sebab dengarnye, Quran Digital ni:
  • Mempunyai keistimewaan membaca ayat per ayat dan surah per surah. Sentuh je mata pen pada mana-mana ayat atau surah, pen akan mengeluarkan bacaan mengikut mana2 Qari yang kita pilih - Sesuai sangat untuk KAKAK yang tengah dalam usaha untuk lancarkan bacaan
  • Boleh berfungsi sebagai MP3 untuk memainkan lagu2 seperti nasyid, nama2 Allah dan sebagainya yang boleh dimuat turun dari komputer ke dalam pen digital - Sesuai sangat untuk ADIK yang memang suka nyanyi2 lagu nasyid
  • Dapat memperdengarkan bacaan yang betul dari Qari2 terkenal beserta terrjemahan ayat bahasa Melayu/English dengan kualiti bunyi yang baik, terang dan jelas - Sesuai sangat untuk MAMA dan AYAH yang sentiasa belajar untuk memperbaiki bacaan
Mintaknye adalah rezeki mama untuk dapat Quran Digital ni.. Amin..

Nota kaki: Happy birthday MIO.. Semoga panjang umur, murah rezeki dan dipermudahkan segala urusan dunia dan akhirat..

Monday, September 19, 2011

Little Wonders

Lagu Little Wonders nyanyian Rob Thomas, soundtrack movie Meet The Robinsons.. Tengok masa tido rumah Pak Long last weekend..



Let it go, let it roll right off your shoulder
Don't you know the hardest part is over?
Let it in, let your clarity define you
In the end we will only just remember how it feels

Our lives are made in these small hours
These little wonders, these twists and turns of fate
Time falls away but these small hours
These small hours still remain

Let it slide, let your troubles fall behind you
Let it shine until you feel it all around you
And I don't mind if it's me you need to turn to
We'll get by, it's the heart that really matters in the end

Our lives are made in these small hours
These little wonders, these twists and turns of fate
Time falls away but these small hours
These small hours still remain

All of my regret will wash away somehow
But I cannot forget the way I feel right now
In these small hours
These little wonders, these twists and turns of fate
Yeah, these twists and turns of fate!

Time falls away, yeah but these small hours
And these small hours still remain, yeah
Ooh they still remain
These little wonders, oh these twists and turns of fate

Time falls away but these small hours
These little wonders still remain

Thursday, September 15, 2011

Dah Putus!

Perbualan malam tadi..

Adik: Esok Adik sekolah tau..
Mama: Ok..
Adik: Kawan Adik yang kakak dia cuti pon kate nak sekolah..
Mama: Ok..
Adik: Sape kate Adik tak nak sekolah..
Mama: Elok la sekolah..
Adik: Tengoklah esok Adik sekolah..
Mama: Ok..

Pagi ni..

Adik: Waaaaa!!!!
Mama: Kenape plak ni..
Adik: Adik tak nak sekolah..
Mama: Semalam kate nak sekolah..
Adik: Waaaa!!!!
Mama: Adik sekolah pon sekejap je.. Ntah2 balik Kakak belum bangun pun..
Adik: Waaaa!!!
Mama: Malam tadi kate nak sekolah..
Adik: Waaaa!!!
Mama: Tak nak sekolah tak pe.. Tapi elok sekolah la..

Tak lama..

Adik: Mama, dah putus!
Mama: Ape yang putus?
Adik: Putus Adik tak pegi sekolah..
Mama: Ceh..
Adik: Macam mane Adik nak pegi..
Mama: Nape?
Adik: Semalam Kakak dah bagi tau ustazah da Adik tak sekolah hari ni.. Kalau pegi mesti ustazah tanye kenapa datang plak..

Ye la tu.. Salah Kakak la plak..

Tuesday, September 13, 2011

Asyik-asyik Bibik

Otw balik rumah, mama call rumah untuk cakap dengan bibik..

Mama: Hello Adik, bibik ada?
Adik: Ada..
Mama: Mama nak cakap dengan bibik sat..
Adik: Ala.. Asyik-asyik bibik.. Borak la dengan Adik..
Mama: Mm.. Macam mane sekolah tadi?
Adik: Tak ok..
Mama: Kenapa tak ok?
Adik: Sebab tak ok..
Mama: Ok, panggil bibik..
Adik: Asyik-asyik bibik je..! Borak dengan Adik..!
Mama: Kan dah borak tadi..
Adik: Tu sekejap je.. Borak lama-lama..
Mama: Mm.. Tadi Adik makan ape..?
Adik: Mee Goreng Indonesia..
Mama: Isk.. Asyik makan mee goreng indonesia je..
Adik: Tak pe la..
Mama: Nak jadi budak pandai tak le selalu makan mee..
Adik: Kedekut..!
Mama: Aik kedukut la plak.. Ok la panggil bibik pulak..
Adik: Ish.. Asyik bibik je..!

Adoi.. Sampai sudah tak dapat cakap..

Saturday, September 10, 2011

Wordless Saturday ~ Kami!

Friday, September 9, 2011

Arahan Susah

Arahan yang paling susah untuk orang faham adalah.."Tak pedas tau.. Tak nak ada cili langsung.. Tak nak pedas langsung.."

Arahan macam da clear.. Tapi dari pemerhatian 9 tahun gune arahan yang sama, dari 10 kedai makan, mungkin 2 kedai je yang ikut.. Yang lain setakat angguk-angguk je.. Terkini kene kat kedai makan kat cherating.. Ayat standard mama tiap kali buat order "Tak pedas tau.. Tak nak ada cili langsung.. Tak nak pedas langsung.." Macam biasa tukang ambik order akan angguk-angguk macam faham.. Tapi yang sampai, makanan dengan cili potong sebanyak-banyanknye & serbuk lada hitam yang macam tertumpah.. Tak tau la ape yang tak clear pada arahan mama tu.. Bile komplen, dia bole cakap "tak pedas tu..." Suka hati je.. Mujur la semua dah penat & malas nak gado2, so makan je la.. Sian Kakak & Adik, habis makan panas bibir sampai ke hotel..

Tuesday, September 6, 2011

Bual2 Dengan Adik

Beberape topik perbualan dengan Adik sepanjang perjalanan ke Terengganu..

Jual

Mama: Mama rasa baju budak2 ni yang dah tak muat bole jual la..
Ayah: Baju mane?
Mama: Baju-baju yang elok lagi.. Byk gaun2 yang 2-3 kali pakai.. Derang tak suke pakai gaun..
Ayah: Boleh la jual..
Adik: Tak boleh.. Jangan jual.. Baju-baju tu untuk adik baby nanti..
Mama: Jual je dulu.. Kerusi makan baby tu pon mama nak jual.. Bukan ada orang pakai da..
Adik: Tak boleh!!
Mama: Bukan Adik boleh gune pon..
Adik: Tu untuk adik baby nanti.. Nak jual sangat jual je peti tu..?
Mama: Peti?! Apsal lak?
Adik: Hah la.. Jual je peti tu.. Beli peti lain yang lebih besar..
Mama: Tak pasal2 plak..

Makan Lidah

Mama: Terlupe lak na beli makanan untuk makan2 dalam kete... Air pon tak de..
Ayah: A'ah.. Lupe lak nak beli tadi..
Adik: Makan je lidah tu kalau nak makan sangat..
Mama: Amboi mulut..

Kedai Pengantin

Ayah: Tengok tu, kedai pengantin.. Mama dulu kate nak bukak kedai pengantin..
Adik: Ye ke mama?
Mama: A'ah.. Nanti2 la mama bukak dengan Adik..
Adik: Boleh!! Bile ma? Besok ke..?
Mama: Ape plak besok.. Nanti2 bile Adik dah habis belajar..
Adik: Ok.. Tapi kedai pengantin kene ada baju pengantin tau.. Biar Adik yang pilih..
Mama: Amboi..

Bendera

Adik: Tu bendera ape tu..?
Mama: Yang mane?
Adik: Yang hijau ada bulat tu..
Kakak: Bendera jepun kot..
Ayah: Tak la.. Tu bendera parti politik..

skema je jawapan.. Tak de plak yang tanye parti politik tu ape..

Adik: Tu bendera ape?
Mama: Yang mane?
Adik: Yang atas kaler merah, bawah kaler putih, tengah bulat kuning ada gambar cicak tu..
Mama: Hah?!

Kah kah kah.. Gambar cicak..

Monday, September 5, 2011

Kene Dera

Huhu.. Hari ni kene dera teruk.. Pegi teman buah hati mama gi tengok muvie Conan the Barbarian..


Sangat la tak best.. Sepanjang tengok citer, jiwe rasa terseksa macam kene dera.. Dah la kejam giller.. Busuk-busuk plak orang-orang dalam citer tu.. Dengan rambut kusut masai, gigi berkarat, muke comot-comot.. Betul-betul tak kene dengan jiwa ni.. Mule-mule tengok cover2 gak muke dengan tangan.. Dah separuh jalan, tak larat nak cover2 da.. Tutup mata je la.. Ganas.. Terlalu la ganas.. Tak suke langsung!!