Quote of the Day..

Life is full of beauty. Notice it. Notice the bumble bee, the small child, and the smiling faces. Smell the rain, and feel the wind. Live your life to the fullest potential, and fight for your dreams. - Ashley Smith

Tuesday, September 28, 2010

Jawapan Allah

Kenapa aku sering diuji?
Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; 'Kami telah beriman', sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui yang manakah orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui siapakah orang yang dusta (Surah al-Ankabut: 2-3)

Kenapa aku tidak dapat apa yang aku idam-idamkan?
Boleh jadi kamu membenci sesuatu yang padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi kami menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, sesungguhnya Allah amat mengetahui sedang kamu tidak mengetahui (Surah al-Baqarah: 216)

Kenapa aku diuji ujian seberat ini?
Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya (Surah al-Baqarah: 286)

Apa yang aku boleh dapat dari semua ini?
Sesunguhnya Allah telah membeli dari orang mukmin diri dan harta mereka dengan memberikan (bayaran) syurga untuk mereka..
(Surah at-Taubah:111)

Bagaimanakan kuhadapi ujian ini?
Wahai orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan kebajikan) dan kuatkan kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh (di medan perjuangan), dan bersedialah serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan) (Surah Ali Imran: 200)

Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amat berat kecuali kepada orang-orang yang kusyuk (Surah al-Baqarah: 45)

Kepada Siapa Aku Harus Berharap?
Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari-Nya. Hanya kepadaNya aku
bertawakkal.dan Dia adalah Tuhan yang memiliki Arsy yang agung (Surah At-Taubah : 129)

Bolehkah Aku Berputus Asa?
.....dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir. (Surah Yusuf : 87)

Apa yang perlu aku lakukan?
Dan (ingatlah), tatkala Tuhanmu memaklumkan: “Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikma-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku amat pedih" (Surah Ibrahim: 7)

....Mintalah kamu kepada-Ku, nescaya Aku kabulkan permohonan kamu.... (Surah Al-Mu’min: 60)

Sumber: Solusi Isu Perdana dan Forum Asyraaf

No comments:

Post a Comment